Aluminijum zatvara izvodne kanale znojnih žlezda i sprečava znojenje, jer koža apsorbuje deo aluminijuma koji je veoma otrovan, kancerogen i uzrokuje oštećenja mozga

Doktor Branimir Nestorović upozorava da dezodoransi, stikovi protiv znojenja sadrže aluminijum, koji je direktni uzročnik raka dojke, jer više od 50 odsto ovih karcinoma nastaje ispod same pazušne jame, gde se nanosi dezodorans, a oko šest odsto su na drugom kraju dojke.

Aluminijum zatvara izvodne kanale znojnih žlezda i sprečava znojenje, jer koža apsorbuje deo aluminijuma koji je veoma otrovan, kancerogen i uzrokuje oštećenja mozga…

Krajem 1970. godine oko dva odsto dece u Srbiji imalo je ekceme i alergije, a 2010. više od 20 odsto – kaže profesor dr Branimir Nestorović.

 – Smatra se da su za desetostruki porast ovih oboljenja najodgovornija hemijska sredstva koja se svakodnevno koriste za održavanje lične higijene i čišćenje.

Najveći izvor alergena su deterdženti, takozvani biopraškovi. Sadrže enzime koji razgrađuju organske materije pa, istina, poboljšavaju pranje, ali su istovremeno i izvori alergija, jer su svi alergeni po strukturi enzimi. Pokazalo se, naime, da su oni koji koriste ove deterdžente, a rublje ne isperu dobro to jest najmanje dva puta po 20 minuta u mašini, podložniji ekcemima i alergijama, naročito mališani. Enzimi iz praška tako svakodnevno dodiruju kožu koja postaje osetljiva, počinje da crveni i svrbi, a sa kože alergija se potom lako prenosi na unutrašnje organe.

Doktor naglašava da deca najpre dobiju ekceme, a oko 50-60 odsto njih potom dobije astmu.

– Alergije počinju pranjem dečje garderobe biopraškovima, kupanjem tečnim sapunima, koji su takođe deterdženti i mazanjem beba kremama pripremljenim od “specijalnih ulja” koja sadrže lipidne, to jest masne alergene. Pojedine dojilje mažu bradavice kremama koje sadrže suncokretovo ulje, a to je direktan način da deca postanu alergična na namirnice kao što su kikiriki, orah i badem.

Osim deterdženata, tečnih sapuna i različitih krema, po rečima profesora Nestorovića, za povećan broj mališana koji imaju neke alergije odgovorni su i omekšivači i izbeljivači rublja, osveživači prostorija, mnogobrojna sredstva za uništavanje insekata kao i dezodoransi i parfemi.

– Često korišćenje jakih hemijskih sredstava za čišćenje kupatila koja uništavaju većinu mikroorganizama više štete nego što koriste. Mnogo bolja su prirodna sredstva poput sode bikarbone, sirćeta i soli. Zato podržavam nekadašnju “higijensku hipotezu” koja je pokazala da previše higijene ne čini dobro, jer su neke infekcije, naročito bakterijske neophodne da bi se formirao imunitet.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!